A múltkori poszt többeknek nagyon tetszett, sőt, volt, aki még folytatáshoz is küldött muníciót. Jöjjön hát még pár fordulat, amitől falra mászunk a mindennapokban!

1. Bevállal/felvállal:

Az rendben van, hogy nyelvújítunk és mindenféle leleményekkel tesszük színesebbé a beszédet, de az ilyen álkifejezések tényleg bosszantóak. A "bevállal" mint "a meg meri tenni" vagy "úgy döntött, hogy ezt és ezt fogja csinálni" rövidítéseként kissé túlburjánzik.

Méltó párja a felvállal is, amit leginkább bulvársajtós cikkekben lehet tetten érni, mint "XY celeb felvállta kapcsolatát Z énekesnővel a nyilvánosság előtt" jellegű hírek tálalása közben. Miért kell?

2. Valamilyen szinten

Részben. Zömmel. Nagyobbrészt. Bizonyos mértékig. Hellyel-közzel. Valamennyire. Elég sokféleképpen ki lehetne fejezni, de sokaknak nem megy. Miért? Nem a reality szereplőktől kellene beszélni tanulnunk, inkább olvassunk.

3. Ma lenne 145 éves XY

Megemlékezős, figyelemfelhívó cikkekben, hírekben, tudósításokban egyaránt előfordul. Ha fel akarja hívni a figyelmet arra, hogy ennyi meg annyi évvel ezelőtt született/halt meg/lett híres egy festő, író, balerina, akkor írja azt. Az emberélet véges. Alapból nem élünk 145 évig, tehát a mondat már itt megbukott. Ráadásként viszont jön, hogy az adott személy, akiről éppen szó van, mondjuk meghalt 37 évesen. Tehát már "örökre" 37 éves marad a halálban, mert nem öregszik tovább. Akárhány év is telik el közben a születése óta. Nem lesz öregebb. Nem fogja a "113. születésnapját ünnepelni". Mert nem lesz neki.

A bejegyzés trackback címe:

https://akik-olvasnak.blog.hu/api/trackback/id/tr613607523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása