a könyvek Tescója

2011.03.20. 13:49

Könyvvásárlás az Alexandrában. Helyszín: a kapitalizmus temploma, időpont: szombat délután kettő. Beóvakodom...

A kutya nem köszön vissza az eladók közül, ezt már szinte meg is szoktam, bár talán egy könyves boltban ez azért furcsának tűnhet. (A Libris nénik bezzeg mindig örülnek, ha bejön egy vevő - nem is értem, mi bajuk van. A legjobbak pedig az antikváriumos nénik, akiknél mindig van könyv, tehát elhiszem, hogy szoktak olvasni is, ami szintén növeli a vásárlónak a boltba vetett bizalmát.)

Általában az óramutató járásával megegyező módon járok körbe, ha cél nélkül kutakodom, csak olyan "úgy olvasnék valamit, de nem tudom, mit" jelleggel.

Balra a magyar polc. Tele "pszichós magyar írókkal", ahogy mondani szoktam, Máraitól Wass Albertig. Hányás. Kérdés: miért nem lehet olvasható magyar irodalmat árulni? Nem hiszem el, hogy nincsenek olyan könyvek, amiknek mondanivalója is van. Csupa degenerált idiótát emelnek piedesztálra a kiadók, akiket el lehet ugyan adni, de minek? Márai? Tormay Cécile? Hamvas Béla? Könyörgöm... Valami összeesküvést gyanítok, mintha a kiadók elkötelezték volna magukat a XX. század eleje mellett. Vagy annak újraélése mellett. Most megint divat a "polgári irodalom". Mintha nálunk lenne polgárság. Vicc.

Itt aligha akad valami nekem, menjünk tovább.

Jobbra mangák és "kommersz történelem", senkit ne tévesszen meg a dolog, itt csak XX. századi diktatúrák rémtetteiről szóló könyvek vannak, az igazi történelem odébb leledzik. Utána egy kis filozófia következik, itt elidőzünk picit, ezt az Umberto Ecót talán majd megveszem egyszer, egészen jónak tűnik. Viszont túl vékony, tehát nem tartana sokáig, most viszont egyáltalán nincs könyvem, kell valami ütősebb.

A következő sarok a limonádé női irodalom halmait tartalmazza, még akcióznak is, kettőt fizet, hármat kap. Körülnézek, de még mindig nem fanyalodom arra, hogy ilyesmiket olvassak. Ilyen "ölelj örökké" meg "randevú a Nílusnál" típusú retteneteket kell elképzelni, hát, abból már 16 évesen kinőttem.

Haladunk tovább, külföldi szépirodalom polca következik, bőkezűen beborít egy egész falat. Az első könyv, amit kiszúrok, valami magyar fószer műve, vörös és fekete címlap, szerelmes cím, a szövegbe belelapozva kettős öngyilkosság a történet tárgya. Hm, egész jónak tűnik, de ez is vékony. (Ez egyébként azért is szempont, mert egy könyv átlagára 3000-4000 forint. Ugyanennyi egy száz oldalas és egy hatszáz oldalas könyv is, tehát az ár-érték arányt figyelembe véve, a hatszáz oldalas könyv a jó befektetés, mert akkor kapod a legtöbbet a pénzedért. Ez persze sarkított, mert lehet, hogy egy vékony könyv is megéri, de akkor az legyen nagyon jó, azt mondom.)

Updike, Marquez, rengeteg Vargas Llosa, de nem vagyok hajlandó egy Mario nevű manus könyveit olvasni, menjünk tovább. A földön is könyvhalmok sorakoznak, egyik-másik egészen jó, de sajna, a felét már olvastam, a másik fele meg nem tetszik. Egy hetven pluszos bácsi forgatja picit szerencsétlenkedve A szeretők történetét (Elizabeth Abbott), ami ugyan egy nagyszerű munka, ezt tanúsítom bármikor, viszont nem várnád, hogy pont egy papát érdekel a nők sanyarú sorsa Augustinustól napjainkig, oda-vissza. Hát, érdekes. Majdnem odamentem, hogy igazán jó könyv, én megvenném a helyében, de az ember lánya persze nem beszélget szexuális erkölcsökről és társadalomkritikáról egy vadidegen bácsival...

Tovább a tankönyvek felé, át a Stahl Judit szakácskönyvhegyeken és a Schobert-Rubint páros összes műveinek veszélyes határvidékein, kikerülök néhány aranyos tinit a sci-fi és fantasy részlegen. Édesek. Én már ebből is kinőttem. Na, nem mintha a meséket nem szeretném, csak ezek a műfajok erősen a pulp fiction kategóriába tartoznak, ahol nem minőségre, hanem mennyiségre (évi 2-3 könyv) fizetik az írókat, akiktől ezért nem lehet elvárni, hogy irodalmat alkossanak. Én meg nem adok pénzt olyan könyvre, ami nem éri meg azt a fát, amit kivágtak miatta.

CD és DVD-részleg. Erre már kihaltabb szokott lenni a terep, lévén, hogy a CD elavult, DVD-t meg max. a cheap kupacból vesz az ember, mert egyébként a "letölt-megnéz-töröl" szentháromságban mozgunk. Mert a legtöbb film annyit is ér. Itt találkozom egy nagy fenekű nővel, aki mellett alig tudom elpréselni magam, pedig nem vagyok kövér. Ráadásul hasonlít az egyik III. emeleti - mondjuk így - egyszerű kolléganőre, tehát ijedten menekülök a következő sarokba.

Idegen nyelvű irodalom, yesss. Itt az a filozófiai kérdés szokott bennem felmerülni, hogy vajon mi a célja ennek a részlegnek. Felteszem az, hogy fejlessze a nyelvismeretet, az idegen nyelvű könyvek segítségével. Csakhogy nehéz úgy fejleszteni (ill. szinten tartani), hogy az ember alig talál valamit, amit érdemes lenne elolvasni. Két kategóriába tartoznak ui. az itteni könyvek: mainstream pulp fiction és fine fiction, de a klasszikus fajtából. Persze ez utóbbi kimerül néhány Jane Austin, Tolkien meg esetleg egy-egy XIX. századi angol írós Penguin-kötetben. De ki akarna örökké hömpölygő nagyregényeket olvasni? Néha kellene valami egyszerűbb is, nem? Na, nem annyira egyszerű, mint a másik vonal (arabos-háremhölgyes, szexésnewyorkos-szinglis, azaz kurvás, vámpíros, jellemnélkül-nyomozós, helyszínelős-nyomozós, provanszos/toszkánás-evős/borozós, darabolós-gyilkosos), hanem valahol a kettő között. Túl nagy kérés?

Itt is beleolvasok egy-két rémségbe, el sem hiszem, hogy nem mennek ki a divatból egyrészt a szinglis, másrészt a darabolós könyvek. Hihetetlen.

Azért néha akad a horogra értelmesebb cucc is, pl. Pai Kit Fai (nem Gyömbérmező!!!) Red Lotusa, vagy Weir Tudor-krónikái is jók. Most is úgy kell összevakarni persze valami kicsit is jobb minőségű regényt. Szellemes-temetős-tesós? Ez egész jónak tűnik.

Tovább. Cheap DVD-szekció. Ehhez most nincs kedvem, albumok, rémes életrajzok, jógakönyvek, szexkönyvek, virágápolás, horgászat, programozás, a fél bolt gyerekkönyvekkel van tele, azoknak bezzeg minden van, nem igazság.

Olvasósarok. Ez tökjó, bár elég butaság a bolt részéről, hiszen valaki beül reggel, és délutánra kivégez egy rövidebb könyvet, majd hazamegy, anélkül, hogy megvette volna. Legalábbis gondolom, mert ez annyira magyar lenne. Vagy én vagyok gonosz.

Hátul, balra krimik, még több "ölelj örökké" és persze a semmire nem jó albumok. Egyáltalán ki a fene vesz albumokat? Szép képek vannak bennük, ez rendben van, de egyébként azok jók valamire? Csak szép fotók és kész. Nem leszel tőlük se okosabb, se bölcsebb. Azt hiszem, a vizuális művészetek nem nekem valók.

Még egy kísérlet a vegyes szekcióban.

Átvergődöm a Twilighter tiniken, akik a legújabb "vér és könny" meg "halálos harapású herceg" típusú sötét borítós, véres virágos könyveket bújnak, miközben oda-odaütődik a könyvhalmoknak a Converse táskájuk. Aranyosak. Ahogy egy volt tanárnőm mondta: Ilyet is kell olvasni.

A vegyes szekcióban mindenféle van, a legjobb szépirodalomtól a rongyos ponyváig. Még több Vargas Llosa, de nem török meg, sötét herceges is van, meg sima szörnyes, meg kalandos, boszorkányos meg sima lányregény, meg nem annyira sima kurvás regény. (Ez is érdekes kérdés: miért szól ennyi film/regény prostikról? Egyszerűen nem értem. Mintha valami divat lenne kurválkodni. Pfúj.)

Jé, egy erdős könyv. Milyen pici. Aira. Never heard before, vmi dél-amerikai kortárs. Érdekes. Belelapozok. Még akár jó is lehet, lendületesen ír.

Fizetek. Megint megsértődik az eladó, hogy nem kérek szatyrot. Nem értem, miért jelent neki problémát, hogy nem akarok fölöslegesen szemetelni. Arról nem is szólva, hogy könyvért és nem szatyorért jöttem. De ezt persze nem érti, ő nem olvas. (Ebben biztos vagyok. Soha, egyik A-alkalmazott sem művelt. Nem is okos. Nincs is magához való esze. És nem talál meg semmit, ezért soha, semmilyen körülmények között ne vetemedj arra, hogy segítséget kérsz tőle. Te előbb megtalálsz bármit. Hidd el.)

És mivel megsértettem, kifelé menet sem köszön. What a nice business policy!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://akik-olvasnak.blog.hu/api/trackback/id/tr792755673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása