Cserna-Szabó András Az abbé a fejével játszik című kötete egy többszázoldalas irodalmi sziporka. Regénynek nem elég összefüggő, novelláskötetnek meg túlságosan szétálló, valahol a kettő közötti képződmény, amely többféle belső utalással, közös szereplőkkel, idézetekkel alkot koherenciát.

A sztori lazán kronologikus, ugyanakkor néha oda-vissza ugrál az időben, néha nem is lehet megállapítani, hogy mikor és hol vagyunk. Többnyire Magyarországon és többnyire időrendben. De ez minden biztos pont.

A novellák egymásból bontakoznak és építkeznek: egy szereplő, egy tárgy, egy helyszín átmentődik a következőbe, és ott már abból lesz történet. De a novellák közt összefüggés ennél több nincs. Nagyon kell figyelni, hiszen bárhol apró utalásokat hagyhatunk figyelmen kívül és máris elveszünk a történet sodrában. Ugyanakkor bárhol el lehet kezdeni és abba lehet hagyni a könyv olvasását, mivel nem alkot egységes egészet ez a négyszáz oldal.
Szórakoztatónak viszont roppant szórakoztató. Nem rejtői értelemben, de nevettető, itt-ott búsító, de mindenképpen olvasásra érdemes.

Többet nem is lehet róla írni, inkább olvasni kell.

A bejegyzés trackback címe:

https://akik-olvasnak.blog.hu/api/trackback/id/tr4314615836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása