egy hölgy a múltból

2018.12.17. 16:49

Sudár Lászlóné T. Molnár Zsuzsannára az Irodalmi Rádió oldalán találtam, ahol kevésbé ismert kortárs szerzőket mutatnak be, illetve adnak nekik lehetőséget a szélesebb ismertség megszerzésére. Nagyon jó kezdeményezésnek tartom, hiszen a "nem befutott" szerzőkre nehéz rátalálni, megismerni őket, főleg olvasni őket, pedig adott esetben nagy kincsekre lehet találni köztük. Most is addig-addig böngésztem, amíg rátaláltam erre a hosszú nevű hölgyre, aki a nem nagyon ismert, bár irodalom fakton futólag megemlített Dukai Takács Juditról írt egy esszékötetet, regényes beleérzésű kitérőkkel és a költőnő néhány versével egybeszerkesztve. Van egy kis stichem: szeretem az irodalmi kánonba nem tartozó szerzőket felfedezni, mert úgy tapasztaltam, hogy a hivatalos irodalom szereti kihagyni a számára valamely okból kényelmetlen szerzőket a felsorolásokból, kötetekből, irodalomkönyvekből, felolvasásokból. Pedig azt hogy kinek mi szép és értékes, azt mind eldönthetjük saját magunk. Axiológiai alaptétel (powered by Ádám Anti prof úr).

Ezt a bizonyos Juditot onnan lehet ismerni, hogy egyik rokona Berzsenyi Dániel felesége volt, és a Berzenyi életrajz ismertetésénél megemlítették, hogy eme Judit rokon is előszeretettel verselgetett. Nem is sikertelenül, hiszen a kor több más közéleti személyisége mellett maga Kazinczy Ferenc is elismerően nyilatkozott a munkáiról.

Judit egy köznemesi família lánya volt, anyját korán elvesztette, apja viszont gondos nevelésben részesítette, Sopronba járatta felsőbb iskolákba, így Judit művelt volt, olvasott, zenélt, több nyelven beszélt, emellett persze elsajátítva a kor követelményeinek megfelelően a háztartási ismereteket is. Később ezekre szüksége is volt, mert korán elhalt anyja helyett 18 évesen átvette apja háztartásának vezetését. Emellett sokszor volt náluk vendégség, élénk levelezésben álltak több híres közéleti szereplővel, rokonokkal stb. Judit kezdeti sikerei ilyen házi körben történtek, azonban később irodalmi életben jártas barátai körbeküldték az országban a verseit, így jutottak el azok Kazinczyhoz, Döbrentei Gáborhoz, Fáy Andráshoz és másokhoz is, akik mind lelkesedtek érte. A korban ugyan finoman szólva nem volt megszokott, hogy egy nő nem bír megmaradni a fakanálnál és be akar törni az irodalmi berkekbe, ezt szinte valamennyi csodálója (és ellenfele) is szóvá tette. Őt ez egy cseppet sem érdekelte, csak akkor vonult kissé visszább, amikor családot alapított és elfoglalták a gyerekek. De ekkor is írt még, noha jóval kevesebbet.

Nekem tetszettek az olvasott versei, bár sokszor a klasszicizmus toposzai csak úgy nyüzsögnek a verseiben (de pl. a korban verselő más poétáké is!), ami egy idő után kicsit egyhangúvá teszi őket. Jobban szerettem azokat a költeményeit, amelyekben utat enged valami személyes érzelmének, mert azok jóval hitelesebbek, hiszen nem bújik Apollón meg a Helikon mögé, hogy kifejezze akár a szerelmet, akár a bánatot (pl. kislánya halálakor). Sajnálatosan rövid élete során nem is verselt annyit, amennyit talán egy férfinak lehetősége lett volna, viszont így még az "időből is kifutott szegény", amit csak sajnálhat az utókor. Lehet, hogy a korral jobban megjött volna a saját hangja és mert volna többet verselni személyes témákról, saját gondolatokról. Így is megtette, de ennyi verssel nem is került be a magyar Pantheónba.

A szerző hosszas levéltári és egyéb kutatásokkal eredt Judit alakjának nyomába és nagyon alapos munkát végezve írta meg élete vázlatát. A kötet inkább esszé, mint regény, viszont vannak úgymond dramatizált részletei is, ahol a szerző éleslátóan, mély női érzékenységgel és beleéléssel rajzolja meg Judit életének egyik vagy másik részletét. Az alakok és a cselekmény szinte lelép a papírról. Nagyon tetszett a könyv, remélem, még mást is meg tudok szerezni a szerzőtől. Akit ismétlem, úgy kellett előkutatni! Egyre szerelmesebb vagyok a kortárs irodalmárokba... Írjatok, feleim!

A bejegyzés trackback címe:

https://akik-olvasnak.blog.hu/api/trackback/id/tr3414496070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása