Sabahattin Ali Madonna prémkabátban című regénye került a kezembe, és nem bántam meg. Európai szöveg, bár szoros matematikai és átvitt értelemben egyaránt nagyon régen, egy másik korban íródott. Úgy gondolom, mindig érdemes más népek szerzőit olvasni, mert meglepődhetünk, hogy mennyire hasonlóan gondolkodnak az emberek a világ minden táján az egyetemes dolgokról.

Itt most éppen a szerelemről.

Hősünk Raif efendi, aki a regény első rétegében egy unalmas tisztviselő, aki viszont valamiért feltűnik ifjú új kollégájának. Amikor jobban összeismerkednek, Raif elárul magáról ezt-azt, de csak nagyon lassan bontakozik ki a valódi cselekmény a cselekményben.

Ami egy régi, szép és fájdalmas szerelmi történet az 1920-as évek pezsgő Berlinjében. Kiállítások, avantgarde festészet, költészet, bohém művészélet, kabarék, prostitúció és tisztességes emberek kavarognak egy nehezen áttekinthető egyvelegben. Ide érkezik meg tanulmányútra Raif, hogy szappankészítést tanuljon egy német üzemben. Ahova alig jár be, főleg, miután megismeri Mariát, az énekes-festőnőt, akivel egymásba szeretnek. A történet aztán homályossá és kellően tragikussá is válik (melodramatikussá?), de nem zavaró módon. Egyszerűen az egész regény hangulata baljóslatú és áthatja a spleen és a kilátástalanság, nem is vártam kellemes befejezést. Valahogy illett hozzá a lezárás is.

A két szereplő közül Maria az életerősebb, agilisabb, ő a kezdeményezőbb, Raif ellenben inkább passzív, visszahúzódó, hagyja, hogy sodorja az élet. Ez későbbi életében is így lesz, családja, munkatársai kihasználják, lenézik, megvetik érte. A végére nekem viszont inkább az az érzésem volt, hogy ő olyan régimódi értelemben vett jó ember, aki egyszerűen csak nem akar konfrontálódni és másokat bántani a saját önzése érdekében. Hiszen úgy tudja, Maria nélkül nincs miért élnie, ezért valahol normálisnak tekinti az élete szenvedéseit és a körülötte élők szeretetlenségét. Szívszorító, de valahogy reálisnak látszik.

Nagyon szép regény, kellemes olvasmány az emberről kiállított lehangolóan negatív bizonyítvány ellenére is. Ott csillog benne az életkedv és a szerelem, amiben mindenkinek része lehet. Ez pedig egy jó hír.

A bejegyzés trackback címe:

https://akik-olvasnak.blog.hu/api/trackback/id/tr4014086629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása