kultúrkarcolat

2016.07.23. 10:54

P. Horváth Tamás írt egy szerelmes regényt Pécsről. A címe Tündérváros. Bár látszólag Zsolnay Miklós a főszereplő, valójában a szecessziós Pécs fél lakossága és mindenféle helyszíne szerepel a regénynek titulált kötetben. Ami inkább karcolat. Hangulatokról, életképekről, felvillantott életdarabkákról, történelemről. És egy szerelmes levél Pécsnek.

Van itt gyár- és családtörténet, helyi kultúra (hol igyunk, hol bálozzunk, mennyi pénzt lehet elverni kártyán a Nádorban?), politika (szocdem agitátorok a gyárban és félsikerű sztrájkok), utazás, országos (nemzetközi) kiállítás és vásár szervezése, és minden, ami szem-szájnak ingere.

Az internet népe nem nagyon rajongott a könyvért, ahogy Gugli barátom rámutatott, mert a szerkesztési mód nem mindenki agyának felel meg. A sok kis fejezetre és beszúrásokra, toldásokra, szabad asszociációkra felépülő szövegre rá kell állni, nem lehet úgy olvasni, mint egy sima, lineáris szerkesztésű regényt. Bele kell merülni, szétnézni benne és élvezni, amit ad. Nem pedig fikázódni, ahogy olvastam néhány emberkétől, hogy jaj, itt nincs egységes cselekmény és milyen túlírt a szöveg és a többi. Nem túlírt. Informatív. Ha valaki nem tudja ezt befogadni, akkor olvassa A szürke ötven árnyalatát. Aki meg átrágja magát rajta, az megtudhat egy csomó érdekességet Pécsről, amit a lexikonokból nem vagy legalábbis nem ilyen élvezetesen tudna meg. Az ilyen jellegű könyvek kíváncsivá tesznek és utána akarok olvasni még egy csomó mindennek. Igazi, jó értelemben vett irodalom, amiből még többet akarok.

Nagyon jó könyv, minden pécsinek kötelező. (Aztán házi feladatként lehet nézelődni a városban, és megkeresni az említett helyszíneket, emléktáblákat, utcaneveket. Amik végre jelentéssel bírnak, és nem puszta nevek a falon!)

A bejegyzés trackback címe:

https://akik-olvasnak.blog.hu/api/trackback/id/tr38909040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása