jelszó: gnóthi szeauton!

2016.01.31. 12:07

A pszichológiai kutakodás közben találtam egy széles közönségnek írt könyvet, Louann Brizendine A női agy című kötetét. A szerző neurológus és pszhichiáter, tehát nem egy "Maunika-só"-szakértő, ugyanakkor úgy adja át a tudást, hogy nem kell hozzá orvosnak lenni, hogy megértsük.

A szerző több évtizedes klinikai tapasztalat és kutatás birtokában írta meg a könyvet, amelyben a női agy sajátos struktúrájának és a nők hormonháztartásának ismertetése révén mindennapi életben is használható tanácsokkal szolgál.

A kiindulási alap az, hogy maga a pszichológia is elég fiatal tudomány, az meg, hogy a nőket és a férfiakat lelki gondok szempontjából külön kutassák az orvosok, csak a XX. sz. második felétől (végétől?) kezdett beszivárogni tudományos körökbe. Addig úgy tekintették, hogy az ember az ember és kész. Pedig a szerző szerint igenis lényeges, hogy hím- vagy nőnemű emberről van szó, hiszen az eltérő agyfelépítés, az eltérő hormonrendszer egészen más válaszokat igényel az egyes problémákra nézve. Ezt tetézi, hogy a különbségek révén a nőket speciális lelki problémák is érintik, amik mellett nem mehet el az orvostudomány, mint korábban.

Az eltérő agyfelépítés és a hormonrendszer miatt a nőknek egyszerűen más dolgok fontosak, mint a férfiaknak, emiatt másképp is viselkedünk a különböző élethelyzetekben. A nőknek a kapcsolati háló és a biztonság a fontos, a férfiaknak inkább a verseny és a tekintély kivívása. Emiatt az egyes helyzetekben nem árt, ha tudjuk, hogy ki hogyan fog viselkedni, talán könnyebb így dűlőre jutni.

A szerző hoz egy nagyon érdekes példát a "cirkalmas női gondolkodás" ismertetésére, amely előtt bármely férfi csak néz, mint a vett malac: Férj elfelejti befizetni a gázszámlát. Feleség emiatt kiborul, sír, hisztizik, ajtót csapkod. Férj meg csak néz, hogy most mi van, ez csak egy gázszámla.

Női gondolatsor: A gázszámlát be kell fizetni, mert a házban a fűtés biztosítja a család kényelmét. Ha kikapcsolják a gázt, akkor a család kényelme és biztonsága kerül veszélybe, ami a nő számára tragédia. Megijed, sír.

Férfi gondolatsor: Ez csak egy gázszámla.

Megdöbbentő. :)

A szerző ezután végigveszi a női "életutat", azaz a különböző életszakaszokat, az azokkal járó hormonális változásokat, jellemzőket, és ezeknek a biológiai faktoroknak a nő életére gyakorolt hatását. Sok minden megvilágosodik, ha ezeket végigolvassa az ember. És itt nem csak a férfiak lesajnáló megjegyzéseire kell gondolni, hogy "jaj, megint PMS-ed van?". Amiről ők ugye nem tudnak semmit, mert nincsenek hormoningadozásaik. A nőknek meg vannak. Nem is kicsik. És ezek a mindennapi életbe beépülve igenis figyelmet érdemelnek.

Nem állítja a szerző, hogy a hormonok irányítják a nők életét és gondolkodását, egyszerűen csak egy fontos tényezőként javasolja figyelembe venni a biológiai tényezőket a mindennapokban. A hormonháztartás adottság, nem betegség. Hozzá kell szokni, el kell fogadni, tudatosítani a hatásait, és nem depressziózni, hogy "bezzeg-a-fiúknak-könnyebb". Biztos nem. Csak más.

Hasznos olvasmány volt. Azt hiszem, a könyv férfipárját is el kell majd olvasni, hátha kiderül valami érdekes a pasikról is.

A bejegyzés trackback címe:

https://akik-olvasnak.blog.hu/api/trackback/id/tr978337484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása