misztikus katyvasz

2014.11.29. 18:21

Hugi adott egy könyvet, szigorúan csak szórakozásra, de jaj, mi ez? Jennifer Lee Carrell A Macbeth-rejtély című regénye mintha nem tudná eldönteni, hogy mi is akar lenni. Van ez így néha, de akkor nem kéne kiadni...

A főhős egy irodalomtörténésznek álcázott színházi rendező, ami már eleve furcsa hősválasztás, ugye, de a szegény csaj ráadásul el sem tudja dönteni, hogy akkor most ő rendező vagy okoskodó tudományos emberke. Egy creepy skót hölgy felkéri, hogy rendezze meg neki a Macbethet eredeti helyszínen, mert hogy az milyen jó poén lenne. Persze, aztán jönnek a halottak, kísértetek és megmagyarázhatatlan eltűnések. Boszorkányokkal és egyéb furcsaságokkal körítve, mert az kell.

Nem mondom, a könyv olvastatja magát, mert szeretnéd megtudni, ki a gyilkos vagy mi a szösz van, de azért nekem egy kicsit túltengett benne az okkultizmus meg a hülyeség. Nem tetszik, ha egy regényben erőltetetten ostobák a szereplők, akik csakazértse akarják észrevenni, mi folyik körülöttük, mert akkor túl gyorsan vége lenne a misztikus borzongásnak. Aki íróként így oldja meg a feszültség fenntartását, az inkább válasszon más műfajt. Nekem elég hiteltelen volt a sok színész meg irodalmár nyomozó, és ja, még egy expasi is felbukkant, aki persze titkosügynök-zsoldos-magánnyomozó, anyám...

És persze szegény Shakespeare-t megint belebonyolítják valami contheóba, mert nem tud védekezni. Miért ilyen népszerű manapság ez a téma, hogy Cecil titkosügynökei voltak a színészek meg mit csinált Sh. elveszett éveiben és különben is ki volt valójában, ha  nem az, aki. Jaj, miért kell ezt? Miért "gáz", ha valaki "csak az", aki? Nem kell emberáldozatos, keltás, boszorkányos pókhálót fonni a Macbeth köré, anélkül is működik a cucc. Szerintem.

Komolyan mondom, visszamegyek a komoly könyvekhez. A pincében lányt kínzós, emberáldozatos nem jön be... :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://akik-olvasnak.blog.hu/api/trackback/id/tr866943289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása