jogász főhős! igen!

2014.11.29. 18:41

Szintén a Black Libraryből (owned by Lil' Blondie) kölcsönözve: Susan Hill A fekete ruhás nő című regénye igazi kis gót thriller. Szeretem!

A főhős (végre!) egy jogász, Arthur, akit megbíznak, hogy egy frissen elhunyt ügyfél hátrahagyott iratait és ügyeit intézze el egy távoli és ködös és borzongató kicsi faluban. Ahol a nőci egy kísértetjárta házban lakott, egyik oldalon a tengerrel, a másikon egy mocsárra, úgy, hogy dagály idején a szárazföldre sem lehetett kijutni a házból. Azért ahhoz, hogy ilyen helyre költözz, eléggé utálni kell az embereket, nem? Ennyire még én sem vagyok antiszociális.

Arthur persze mint fiatal, racionálisan gondolkodó ügyvéd teljes bátorsággal belevág az ügybe, elvégre nem lehet semmi extra egy ilyen küldetésben. Amikor a falubeliek próbálják figyelmeztetni, hogy egy s más nincs rendben azzal a furcsa házzal, ahol a volt üf lakott, csak legyint, hogy hülye babonás parasztok. Aztán ott tölt egy kis időt, és már az első este kitöri a frász, amit nem is csodálok, mert nem csak hogy furcsa zörejeket hall, de egy furcsa fekete ruhás női kísértet is borzolja a kedélyeit. Amit jó jogász módján kiadós adag brandykkel igyekszik ellensúlyozni, több-kevesebb sikerrel.

Az örökhagyó papírjait lapozgatva aztán persze kiderül egy csúnya sztori, egy lányról, akinek a törvénytelen gyerekét oda kellett adnia a nővérének, de aztán a gyerek egy szörnyű baleset során meghalt, és ettől az anya eléggé bekattant, mígnem meg nem őrült és halt. Azóta pedig kísérti a falut, és mindig, amikor megjelenik valakinek, utána egy gyermek erőszakos körülmények között meghal. Hm, nem csoda, hogy depressziós az egész falu, kollektíve őrült bele a nép a több évtizede tartó borzalmakba.

Igazi jó kis gót regény ez, hosszas expozíciókkal és lassan hömpölygő leírásokkal, ahol három oldalon keresztül jut el hősünk az öt méterre lévő másik szobáig, ahonnan furcsa hangok jönnek. Valahol persze borzalmas az alapsztori, mégis az egész regény valahogy nem tudja elérni azt a mélységet, hogy igazán tragikusnak éreztem volna. Inkább csak borzongató. Lehet, hogy van szellem, lehet, hogy nincs. Lehet, hogy azért halnak meg a gyerekek, mert látták, lehet, hogy természetes okok miatt. Lehet, hogy őrült a főhős is a végére, de lehet, hogy nem. Tetszett. Egy jogász főhőssel is lehet cool regényt csinálni. Azért tegyük hozzá, a film ezerszer jobb a könyvnél, ami ritkaság!

A bejegyzés trackback címe:

https://akik-olvasnak.blog.hu/api/trackback/id/tr816943329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása