amerikai álom

2013.06.05. 20:15

Bűnöztem, és voltam könyvtárban, szembejött egy kis amerikai irodalom, F. Scott Fitzgerald Az utolsó cézár című regénye képében.

Arra jöttem rá, hogy tulajdonképpen én nagyon bírom ezeket a két világháború közti irodalmárokat. Van még bennük valami a régmúlt "úrias" bájból, ugyanakkor már modern kérdéseket feszegetnek. Egész jó kis koktélok jönnek ki ebből a két dologból, mint ebben a regényben is.

A főhős egy Stahr nevű hollywoodi producer, aki az aranykor "utolsó cézára", vagyis az olyan istenként imádott fejes, aki ott van a film készítésének minden fontos és kevésbé fontos pontján, az írók fejében, mindenütt. Afféle atyáskodó főnök, aki mindenről tudni akar, még akkor is, ha ez fizikailag és szellemileg egyaránt lehetetlen, mert az. Hajtja a pénzt, igen, ugyanakkor "eszméi" is vannak, és mindene, egyszerűen mindene a mozi, és az, hogy elvigye a filmeket az emberek életébe.

Özvegy, de a regény elején megismerkedik - mintegy véletlenül - elhunyt felesége hasonmásával, akibe fülig beleszeret. Van némi évődés (idős pasi, fiatal nő), majd a nő mégis hozzámegy egy másik fickóhoz, akit nem szeret, és ettől valahogy minden elromlik, Stahr elveszti az életkedvét, a korábban diagnosztizált betegsége pedig el is viszi annak rendje és módja szerint.

A regény az író halála miatt befejezetlen, viszont így is elég jól összerakott valami. Nincsenek tengermély karakterek és szépen kidolgozott cselekmény, de valahogy mégis olvastatja magát és szerethető. Strahr az egyetlen szereplő, akinek kibontott személyisége van, de valahogy ő is olyan, mintha csak félig rajzolta volna meg az író, és a "maradék" valahol ott lenne elrejtve a lapok mögött, hogy véletlenül se lehessen meglátni.

Tetszett, de legközelebb egy befejezett regényt választok.

A bejegyzés trackback címe:

https://akik-olvasnak.blog.hu/api/trackback/id/tr795346036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása