kultúrbotanika

2012.07.13. 19:35

Hugitól kaptam egy tökjó könyvet szülinapomra, Bill Laws követte el: Ötven növény, amely megváltoztatta a történelmet. Műfaja a címben jelzett kultúrbotanika. Azaz: emészthető stílusban írja le jó néhány, az emberiség történetében fontos szerepet játszó növény tulajdonságait, történetét, a hozzájuk kapcsolódó híres embereket, sztorikat, hiedelmeket. Mérsékelt mennyiségű botanikával, mert nem árt tudni, hogy az ananász tulajdonképpen terméságazat, a hagyma liliom, a komló meg bekerült egy angliai város címerébe, mert annyira lényeges a sör szempontjából. (És a személyes kedvencem, hogy a tölgy a bükkök közé tartozik, még nincs is itt!)

Külön vicces, hogy a magyar kiadást feltuningolták a fordítás során néhány magyar vonatkozással, így került bele pl. a kötetbe az Erős Pista meg Almásfüzitő. Elsőre ez kicsit furcsa, de elég jól működik, mert nem borítja fel a mesélés egyensúlyát, jól illeszkedik a szövegbe a sok kiegészítés (szerzői jogilag persze aggályos, de kit érdekel, a kísértetjog amúgy is hülyeség).

Egy rakás hasznos dolgot tudtam meg, különösen azok a növények érdekesek, amelyek már évezredek óta kultúrnövények, és sok misztikum ragadt rájuk az idők során, pl. az alma, az árpa, vagy éppen a tölgy (A FA, így csupa nagybetűvel, kb. egész Európában.) Ez jó ajándék volt! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://akik-olvasnak.blog.hu/api/trackback/id/tr24655521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása