még mucha, még szecesszió

2012.03.04. 10:02

Jiri Mucha írt egy könyvet az apjáról, Alfons Mucháról. Szép kövér kötet, apróbetűs, nehezen olvasós. De azért átrágtam magam rajta.

Sok érdekességet megtudtam Mucháról, amit addig nem tudtam, pl. hogy többször tett pénzkereső körutat Amerikában, nemzetibb érzelmű volt, mint azt eddig tudtam, imádott szervezkedni, kerülte a nőket, de aztán mégis megnősült és így tovább.

Nagyjából a kronológia is megvolt. Nagyjából a főbb művek is megvoltak, itt-ott leírásokkal meg mindennel. Mégis, valahogy nem működött ez az életrajz. Megint azt gondoltam, míg olvastam, ami sokszor eszembe jut dokumentarista/tudományos stb. könyveknél: egy jó szerkesztő olvassa már el, mielőtt kiadják! Ezen a köteten sem ment végig senki piros tollal, hogy kihúzgálja az esetlenségeket, az ismétléseket, a fölösleges idézeteket és leírásokat. Bár megtette volna valaki!

Itt van hat tonna adat, és semmi rendszer nincs bennük. Össze-vissza ugrálunk az időben, a helyszínek és a témák között, de nem érzem, hogy mindez vezetne valahová (a zsákutcán kívül). Hosszas leírások a művekről - ennek annyi értelme van, mint a verselemzésnek. A képzőművészeti alkotásokat látni kell és kész, leírni fölösleges. A verset érezni kell, nem magyarázni. Hosszas idézetek jegyzetekből, levelekből, kritikákból: azt hittem, elalszom rajtuk. Kit érdekel, hogyan ömlengett valami kritikus 1896-ban? Ráadásul mindez beledolgozva a szövegbe, nehogy véletlenül átlátható legyen, hogy ez most nem a szerző szövege. A tagolás hiánya roppant fárasztóvá tette az olvasást, kb. a "hogy ne írjunk életrajzot" előadás témája lehetne. És a politizáló-kritizáló magánmegjegyzések! Anyám... ki a fenét érdekel, hogy mi Jiri Mucha véleménye a cseh közállapotokról a XX. század végén, amikor éppen a XIX-XX. század fordulójának Párizsáról ír?

Szóval nem volt egy jó könyv. Az adattartalom OK, de biztos nem ezt a kötetet venném meg a kis könyvtáramba mint autentikus Mucha-életrajzot.

A bejegyzés trackback címe:

https://akik-olvasnak.blog.hu/api/trackback/id/tr334287606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása