végre egy könyv

2012.02.09. 20:19

Olvasok is ám, nem csak az életet fájlalom (pedig van rajta mit, én mondom...), most pl. valami francia pasas, Christian Bobin Emily, a fehér nő című könyvét olvastam. Pici, de velős, ahogy szeretem.

Emily_Dickinsonról szól, aki egy híres amerikai költőnő volt, bár ha még nem hallottatok róla, az nem a véletlen műve, elvégre "mi az, hogy amerikai irodalom? olyan nincs is!" Szóval híres volt. Romantikus volt. És egy kissé bolond.

A könyv, ami műfajra életrajzi regénynek tekinthető, de inkább életrajzba oltott balladának nevezném, Emily életének főbb állomásait követi nyomon, mindenütt felvillant valami apró momentumot, színt, hangulatot, verset, érzelmet. Kisvárosi lány, vallásos, szigorú családban cseperedik költővé. Hivatása nincs, otthon él, soha nem megy férjhez, ellenben kicsit szerelmes a sógornőjébe, majd néhány nős idősebb férfiba is. Fura ízlés, na. Sok-sok-sok verset ír, kiszolgálja a családot, ápolja a beteg rokonokat, levelezik a fél világgal, de nem nagyon jár sehová, sőt, élete utolsó évtizedeiben ki sem teszi a lábát a házból. Ezt mondjuk nehéz elképzelnem, de ha így, hát így. Ja, és mindig fehérben jár (ehhez vajon fehér cipő is jár? mert akkor Huginál tuti elvágta magát...), ami már önmagában is rém unalmas, de legalábbis különc.

Szóval itt ez a vad és érzékeny lélek, aztán írogat. Nem rosszakat, csak éppen nehezen tudják értékelni, vagyis inkább nem tudják hová igazán hova rakni a környezetében. Bobin tényleg nagyon finoman közelít a témához, és hangulatilag remek a regény, bár annyira balladisztikus, hogy szinte semmi köze nincs a realitáshoz, vagy ahhoz, hogy mások hogyan látták Emilyt. Mindenesetre nekem nagyon tetszett. Olyan meglepően kecses és agybahatoló mondatokkal a semmiből, mint pl.: "Folytatja, hogy úgy írjon, ahogyan Isten teszi a jó cselekedeteit - szelíden, titokban." Vagy ez: "Emily meglátta, hogy mi is a világ: a lelkek vágóhídja. Ennek felfedezéséhez nem kell idő. Elegendő a szorongás." És minden lapon csak úgy hemzsegnek az efféle apró csillogások. Nagyon tetszett.

A bejegyzés trackback címe:

https://akik-olvasnak.blog.hu/api/trackback/id/tr904085331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása