Louann Brizendine A férfi agy című munkája a kutató "melléktermékeként" született meg, a szerző ugyanis a női agyfelépítés, hormonok élettani hatásai és egyéb "női témák" ismert kutatója. Mivel azonban az emberiséget nem lehet csak a fiúkon vagy csak a lányokon keresztül vizsgálni, a szerző a több évtizedes "nőkutatás" mellett szakított időt a férfiak agyának tanulmányozására is.

A könyv felépítése hasonló a női agyról szóló munkáéhoz, a férfiak életét szabályozó főbb hormonok és agyterületek bemutatása után fejezetekre osztva taglalja az összes fontos életszakaszt, a fogantatástól az időskorig. Döbbenetes részletességgel és az összefüggések vázolásával sikerül is egy csomó homályos dologra rávilágítania. Ha mondjuk tiniként mindenki el tudná olvasni ezeket a könyveket, akkor az nagyon hasznos lenne, mert nem a saját kárunkon próbálnánk megtanulni mindenféle élethelyzettel megbirkózni, hanem tudatosabban állnánk hozzá egymás viselkedéséhez. Pl. "a miért érzéketlen bunkó minden férfi?" kérdés vizsgálatánál nem ártana tudni, hogy evolúciós okok vannak amögött, hogy a férfi nem nyilvánít érzelmet, illetve nem az érzelmein keresztül oldja meg a dolgokat. A férfi agyában mindennek megvan a maga is doboza, minden tartozik valahova, a problémákat meg logikával oldják meg. A nők meg nem. És egy rakás ilyen életszerű példa bemutatása a férfiak szemszögéből.

Ami nagyon tetszett már a könyv női párjánál is az az, hogy nem mondja, hogy a női vagy a férfi agy jobb vagy rosszabb, szebb vagy tekervényesebb, hanem azt mondja, hogy ugyanazokat a dolgokat, élményeket, feladatokat másként kezeli a két nem. És ezt fontos lenne megérteni. Azért, mert a másik másként csinálja, nem biztos, hogy az nem jó módszer. Csak más, mint az enyém. És ha tudjuk egymásról, hogy kit hogyan "működtet" az agyfelépítése és a hormonjai, akkor egy csomó problémás helyzet már eleve be sem következik, mert értjük, hogy a másik miért teszi, amit tesz.

Ez a két könyv olyan, mint valami szótár nőről férfira és vissza. Fantasztikus.

A bejegyzés trackback címe:

https://akik-olvasnak.blog.hu/api/trackback/id/tr7912146121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása