magyar. véres. történelem.

2016.12.04. 19:04

Végre begyűrűzött hozzánk is a saját történelem megjelenítése a történelmi regényekben. Imádom ezt a trendet, főleg, hogy már nem csak "ponyva", hanem szépirodalmi vonala is van. Viola Judit Sasok a viharban című történelmi regénye az 1270-es évekbe visz minket. Az Árpádok idején azért a legdurvább Trónok harcára jellemző fordulatok is megestek, volt itt csonkítás, emberrablás, bebörtönzés, gyilkosság, mérgezés, amit akartok. A tatárjárás után IV. Bélának fel volt adva a lecke, hogy próbálja megvédeni mindenféle módszerrel az országot. Ennek egyik módja volt a birtokadományozás, a várépítés és határvédelem feladatának ellátásáért cserébe. Az Aba nemzetség a keleti határok mentén bírt hatalmas birtokokkal, itt építenek várakat. A három főhős a családfő, Dávid fiai: ők Finta, Péter és Amadé. Persze a legkisebb "királyfi" lesz a leghíresebb, de a regényciklus első része inkább csak a gyerekek növekedéséről, a nevelésükről szól.

A regény végig érdekes, fordulatos, számos mellékszereplő színesíti a köz- és magánügyeket egyaránt bemutató történetet. Az udvar megéri a pénzét, csupa ármánykodás, még a legszűkebb családban is, elég példa a regnáló uralkodó és István ifjabb király közti csetepatékra utalás. Igen, apa-fia ellentétek fegyveres konfliktussal. Fincsi. Nem csoda, hogy némelyek inkább megültek a birtokaikon, mert még a tatárok esetleges visszatérésére készülés is jobb volt, mint a folytonos pártütés és áskálódás.

A birtokosok életének bemutatása is nagyon jól sikerült. Egyszerre volt tradicionális, nemzeti meg minden, de nem volt soha sem didaktikus, sem túl "árpádsávos", ha értitek. A szöveg végig hiteles volt irodalmi és történelmi szempontból is, a sokszor archaikus nyelvezet pedig pont ott és pont annyit fordult elő, ahol kellett és helye volt. Színessé tette és nem lehúzta a szöveget. Az külön piros pontos volt, amikor jogtörténeti finomságok is előjöttek, városjoggal, okiratszerkesztéssel, kancelláriával meg mindennel, imádtam. (Tudom, perverz állat vagyok.)

Összességében jó karakterek, jó sztori, kiválóan megírva és szép nyelvezettel előadva. Minden sorát szerettem, alig várom a folytatást.

A bejegyzés trackback címe:

https://akik-olvasnak.blog.hu/api/trackback/id/tr7212022821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása