kastélyos

2016.10.08. 13:18

Akartam limonádét olvasni, sikerült. Elizabeth Cooke Rutherford Park című regénye a XX. század első évtizedeiben játszódik Angliában, egy vidéki kastélyban.

Sokrétűen mutatja be a "lépcső alatti és feletti" emberek világát. A szolgálók sokszorosan strukturált együttese a maga kis titkaival, vonzásaival és taszításaival legalább annyira bonyolult szövet, mint az arisztokraták irigyelt csillogása. A regény sok nézőpontot dolgoz fel, ugyanazokat az eseményeket néha ebből meg abból a szemszögből is látjuk, közben pedig észrevétlen lassúsággal ugyan, de változik a tradicionális világkép és benne az emberek élete.

Vannak persze klisék, kiüresedett házasság, a szobalányt elcsábító úrfi, a lusta földbirtokos, a sunyi kertész, az unatkozó háziasszony, aki új életre kel egy kaland miatt és így tovább. A regénynek nincs is igazán összefogott cselekménye, sokkal kevésbé feszes vonalvezetésű, mint az ilyen regények általában. Itt nincs egy-két nagyobb drámai eseményre felfűzött 400 oldalnyi kalandozás, hanem inkább többféle nézőpont bemutatása és számos esemény, érzés elhallgatása a jellemző.

Bár szórakoztató volt a történet, azért a szerző által mozgatott rengeteg karakter néha soknak tűnt. Az rendben van, ha sok szereplő van, de ha nincs történetük, ami érdekelné az olvasót, akkor nem sok értelme van erőltetni a jelenlétüket. Volt szereplő, aki kb. két oldalon keresztül volt nézőpont, utána soha többé. A nagy gond ezzel az, hogy nem lehet azonosulni egyetlen szereplővel sem, mert egyik sem volt elég kidolgozott. Így érdektelen, lapos karakterek kalandregényévé süllyedt a regény, pedig szerintem több volt benne. Szórakoztató, de üres sztori.

És persze, ahogy néztem, lesznek folytatások... pfff. Nem mondok semmit.

A bejegyzés trackback címe:

https://akik-olvasnak.blog.hu/api/trackback/id/tr9011780549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása