leszűkült valóság

2016.01.03. 18:35

Tisztára rajongó leszek már. Ismét Szécsi Noémit olvastam, ezúttal a Gondolatolvasó című könyvét. Persze ki az, aki a közepén kezd el olvasni egy trilógiát? Nyilván én. Mindegy, majd hozzáolvasom a többit is.

A könyv egy süketnéma fiú, Fülöp belső narrációjával mesél családregényt. Nincsenek dátumok, helyek, nevek, semmi fogódzó, tehát az író megint sikeresen kapta el a narrátor egész karakterét, és annyira képes a formába belenyomni a mondanivalóját, hogy az egyszerűen félelmetes. Merthogy képes úgy regényt írni, hogy csak falom egymás után a fejezeteket, és pl. tíz-húsz fejezet alatt derül ki valami csattanó, amit akár oda is lehetett volna biggyeszteni fejlécben a fejezet elejére, de nem, azt akarta, hogy magamtól jöjjek rá. És sikerült. Elképesztően lassan bomlik ki a cselekmény, mégsem unalmas az elbeszélés egy percig sem.

Fülöpnek két testvére van, öccse a család szeme fénye, nővére pedig az, aki álmodozó lényével képes vele egy hullámhosszon lenni. Apja gyűlöli, mert "nyomorék", de mivel a szülők amúgy egymást is utálják és nem élnek együtt, ez nem sok vizet zavar. Az anya gyenge, nem igazán törekszik a gyermekei érdekeinek megvédésére, főállású mártír és szenvedő lény. Annyit mondjuk megtesz a fiáért, hogy elküldi a süketeknek fenntartott állami intézménybe, hogy jelbeszédet és szájról olvasást tanuljon, és itt derül ki, hogy Fülöp ezeknek a képességeknek a segítségével képes megtanulni olvasni több nyelven is, merthogy amúgy intelligens.

Később nővérével, Titával, aki színésznő szeretne lenni, útra kel, hogy "szerencsét próbáljanak", és ő mint gardedám megvédje a lányt a színésznőket igencsak reálisan fenyegető veszélyektől, amiket erőszakoskodó rendezők és féltékeny vetélytársak jelentenek. A cselekmény nagyjából ennyi, de közben van lélekábrázolás, szerelem, erkölcsi romlás, mindenféle cselszövések, boldogtalan házasságok és házasságtörő viszonyok pszichoanalitikai pontosságú leírásai, amik finoman szólva is nyugtalanítóvá teszik a cselekményt. A korrajz is pompás, mert van itt gazdagok világa, birtokot elkártyázó urakkal, cselédlányok megrontásával, házasságtöréssel, színházi dolgok leírásaival stb. A legnagyobb poénok egyike, ahogy a család fekete báránya, a törvényen kívül született Bertrand (amúgy kurvázó, kávéházazó, éjszakázó életet élő dandy) az, aki a családdal és mindenkivel szemben megvédi és pártfogolja a testvéreket, akiket mindenki más mellőz és eltaszít. Tanulságos.

Nagyon jó regény, minden fejezet egy újabb meglepetés, tele várt és váratlan fordulatokkal. A szöveg szokás szerint gördülékenyen siklik, alig lehet letenni, tipikusan egy ültő helyemben kiolvasós fajta regény. A szerző sokoldalúsága pedig egyszerűen minden alkalommal lenyűgöz. Bármi is a téma, azt teljesen a magáévá teszi és olyan természetességgel írja le a legkülönfélébb élethelyzeteket, ami megdöbbentő. Egyszerűen "wow".

A bejegyzés trackback címe:

https://akik-olvasnak.blog.hu/api/trackback/id/tr358233506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása