Hallottam, milyen jó tévéfilmet csináltak belőle a spanyolok, persze sehol nem lehet letölteni, de a fő, hogy megtaláltam a könyvet: Maria Dueñas Öltések közt az idő című regénye igazán remek kis darab. Kivételesen az a véleményem, hogy megérdemelten bestseller.

Adott egy szegény lány, Sira, akit anyja egyedül nevel, apa nincs a képben. Az anya varrónő egy híres madridi szalonban, és persze Sira sorsa is az, hogy kevés tanulás után beálljon tanoncnak a műhelybe. Úgy tűnik, hogy sorsa szépen elrendeződik, mert eljegyzi magát egy unalmas jófiúval, és szépen kijelölt pályán haladhatna az élete... ha meg nem ismerkedik a jóképű gazfickóval. Vele megszökik és Marokkóba, pontosan annak spanyol gyarmatot képező részére mennek, költik a pénzt, drága szállóban laknak, stb. Aztán egy szép napon a pasi lelép a pénzzel. (Ez mondjuk szerintem várható volt, de Sira kicsit még naiv ezen a ponton.)

Ezt követően viszont talpraáll, nyit egy divatszalont és gazdag hölgyeknek kezd varrni. Mivel a 30-as években vagyunk, egyre nyilvánvalóbb a fasiszta térhódítás, és a spanyol gyarmatokra is beszivárognak a németek. Aztán kitör a katonai puccs Marokkóban, amiből a későbbi spanyol polgárháború kerekedik ki, és évekre véres testvérharcba taszítja az országot. Ahol ráadásul a németek és olaszok hathatós katonai segítséget nyújtanak a lázadó nacionalista csapatoknak, míg a kontinens demokratikus államai a kényelmes be nem avatkozási politikát akarják gyakorolni pont most. És a köztársasági csapatoknak csupán annyi támogatásuk van, amennyit a külföldi önkéntesek (= nem kiképzett katonák) nyíltan, illetve a nem fasiszta nagyhatalmak titokban mernek nyújtani. Ami nem volt túl sok, jól el is vesztették a harcot, és Spanyolország évtizedekre jobboldali diktatúra lett. A lakosság mérhetetlen szenvedéseit el lehet képzelni.

Ebben a helyzetben kicsit meseszerű az, ahogy Sirának az égegyadta világon semmi baja nem esik, sem Marokkóban, sem Spanyolországban, amikor már visszatér oda. Mert visszatér, méghozzá, mint az angolok titkosügynöke. Persze kiképzést nem kap, csak egyszer elbeszélget vele egy nemzetbiztonsági fickó, hogy akkor lesz szíves a hozzá járó gazdag német katonák és üzletemberek feleségeitől kitudni, hogy hol milyen parti lesz, ki kivel találkozik stb., és mindezeket az infókat szabásmintákba rejtve adja le a megbízóinak, akik majd intézkednek. Ez a rész tiszta James Bond volt, de nekem nagyon tetszett, mert ötletes volt az "ártatlan rajzok katonai titkokat rejtenek" dolog. Az már persze kevésbé volt vicces, amikor Sirához időnként betörtek, fegyveres fickók követték meg hasonlók, de a nő nagyon jól kezelte a helyzeteket és sosem vesztette el a hidegvérét.

Sira nagyon talpraesett és természetesen intelligens nő, aki képes volt mindenféle extrém helyzethez alkalmazkodni, pedig abból nem kevés jutott ki neki. A szerelemben nem volt olyan szerencsés, mint amilyen egy ilyen alapvetően romantikus regény hősnője lenni szokott, de ez szerintem jót tett a regénynek, sokkal realisztikusabb volt. Amit persze a másik oldalon kiegyensúlyozott az író, hiszen Sirát soha nem érte semmiféle háborús bántalmazás, nélkülözés vagy bármi atrocitás, ami pedig a polgárháborúban és az azt követő időszakban is mindennapos volt. OK, az anyja egy ideig Madridban élt a háború alatt és éhezett, de ennyi. Minden rossz csak a szomszédokkal és az ismerősökkel történt. Aha. Ettől eltekintve egy kellemes személyiség köré épült fel a történet.

A mellékszereplők szerintem nem volt túl kidolgozottak, leszámítva talán a rendőrfőnököt meg a seftes Candelariát. Utóbbi egy Rejtő-hős volt kicsiben. Komolyan, nagyon jó volt.

A történet hol gyorsabban, hol lassabban folydogált, de nekem nagyon tetszett az író stílusa, ahogy a klasszikus narrációt keverte a történelemleckével, majd hirtelen valami humoros mondattal oldotta az olvasó feszültségét. Kikacsintások, vicces kiszólások, szarkasztikus megjegyzések jöttek a legváratlanabbul, nagyon pörgőssé és élővé téve a néha nagyon is szövevényes történetet. Igazán remek könyv volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://akik-olvasnak.blog.hu/api/trackback/id/tr787676718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása