Nem azért, de a mai összes karmám ráment a közgáz vizsgára. Holnap tessék visszaseedelni, különben harapok! Ezt a gennyes-aljadék napot, ami ma volt, b+! Hihetetlen.

Vidításnak alább következik néhány népnyelvi fordulat a kollégáktól, saját gyűjtésemből (ettől még nem vagyok néprajzos, ugye? ugye?), lássuk!

A "nagyon bámul valamit" többféleképpen is használatos:

1. Néz, mint a luki nyúl. (Másmilyen nem lehet, csak luki. Mielőtt persze lelövik.)

2. Néz, mint a vett malac. (Gondolom, idétlenül, hogy most miért macerálják és különben is, hol a mutter.)

3. Néz, mint Rozi a moziban. (Klasszikus, ezt én használom. Rozi figyelmesen bámulja a filmet, közben próbál nem tudomást venni Pistike taperolásáról.)

A "kiakad valamin, de nagyon" általában úgy hangzik, hogy:

- az illető ledobja a gépszíjat (ez is elég gyakori, a gép meg csak pörög tovább értelmetlenül),

- kiveszi az észből (ti. aki kiborította az illetőt, ez egy nagyon színes fordulat, mert voltaképpen szinechdochénak mondhatnánk, hiszen nem az észből, hanem az ésszerűen elfogadható élethelyzetből emeli ki az illető azt, akit kiakasztott értetlenségével/tohonyaságával/bunkóságával, de itt egy szép fordulattal mindezt leegyszerűsítve és összevonva fejezi ki, csodálatos!).

Aztán amikor már ledobtad a gépszíjat, mert kivettek az észből, még mindig "elküldheted a rákba" a delikvenst. A "rák" kifejezés itt elegánsan helyettesít valami négybetűs (és kevésbé elegáns) szót, és nyilván mindenki el tudja képzelni, hogy hova kívánunk valakit, aki pl. este hatkor akar azonnali adatszolgáltatást vagy tegnapra kéri dátumozni a szerződését.

Nem viccesek, de helyesek továbbá a következők:

Zsomboly (víznyelő, akna és alatta barlang), nagyon cukin hangzik!

Papa találmánya pedig a lencsefőzelék elnevezés: szépítő főzelék. :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://akik-olvasnak.blog.hu/api/trackback/id/tr945036206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása