Ritka, de előfordul, hogy a folytatás a jobb, és az eredetit kell mentegetni. Kristin Cashore Gracelingje mint első kötet hozzám később ért el, de jobb is, mivel a Fire sokkal jobb volt.

Itt egy Katsa nevű garabonc harcos leányzó a hősnő, ám annak ellenére, hogy az írónő nagyon igyekszik szimpatikusnak láttatni (fiatal, erős, okos, ügyes, óh, és persze gyönyörű, hogyne, az is!), ez nem igazán megy. Vagy ötszáz oldalon keresztül jöttek-mentek a szereplők, egyik-másik még tetszett is, de a főhős nem. Így pedig megette a fene az egészet, ugye. Lehetett akármennyi királyság, gonosz király meg ármánykodó uralkodók, kémfőnökök, varázslók meg bármi, valahogy nem működött a dolog.

Pedig a háttér adott volt, emberrablással, összeesküvéssel, és még egy jópofa, helyes herceg is beszédelgett a képbe, de nem tudott működni a sztori. A hősnő az egyik király bérgyilkosa, jön-megy, néha kinyír vagy megkínoz valakit, de az egész valahogy nem igazán érdekli, szövegel, hogy jaj, ez mennyire rossz, de valójában nincs se lelkifurdalása, se bátorsága, hogy abbahagyja. A végén meg, amikor mégis, az egész már nem izgat senkit sem. Hol itt a dráma meg a konfliktus? Aztán örökké azon nyávog, hogy juj, a király miatt néha puccos vacsorákra kell mennie, és hogy mennyire megerőltető, ha szoknyát kell húzni, meg kontyot csinálni a fejére. Hűha, ez aztán a csúnya, gonosz király, aki ilyenekre kényszerít egy lányt. Pfúj. És végig ilyen fölösleges nyávogásokkal volt tele a történet, nem is lehetett figyelni a valódi konfliktusra, hogy az egyik királyság uralkodója gonosz garabonc lévén megpróbálja meghódítani az összes többi királyságot is, és nyomorba döntetni azokat. A végén ugyan ez nem sikerül, és kinyírják, de még ott sem éreztem feszültséget a szereplők között. A gonosz király szövegelt, aztán egyszercsak beledobtak egy tőrt a mellébe, és mindenki elment haza. WTF?

Nagyon nyögvenyelős volt a könyv, egyáltalán nem tetszett, ennél jobb kardozós könyvekhez szoktam.

A bejegyzés trackback címe:

https://akik-olvasnak.blog.hu/api/trackback/id/tr834911739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása