Ne olvassatok filozófiai lélekregényt, ha éppen nem vagytok szellemi képességeitek teljes birtokában!

Tanulástól leamortizált fejjel sikerült elolvasnom a mostanában nagyon ajánlott Claudio Magris Egy másik tenger (Un altro mare) című regényét, amelyből kb. semmit nem bírtam felfogni így elsőre. Ez persze adódhat abból is, hogy valaki hülye, de én mégiscsak a fáradtságra fognám, ha lehet. :)

Van egy csomó olasz fiú, valamikor az 1900-as évek elején, görögből németre meg latinra fordítanak, mert királyok, és közben filozofálnak, verset írnak, aztán élnek és persze halnak is, ki idő előtt, ki meg szépen végigélve mindenféle rettenetet, amit az élet kínál. Az egyik költő fiatalon öngyilkos lesz, a barátja meg kivándorol Dél-Amerikába, de aztán visszajön, csakhogy ne tudjon beilleszkedni sehova, és ne legyenek normális emberi kapcsolatai. Az összes ismerős a holtat dicsőíti, az élőt meg csak elviselik, mint hóbortos alakot, de igazán nem tud vele senki mit kezdeni. Kusza az egész.

Nem olvasmányos, nem összeszedett, de mégis van benne valami. Filozófia, regénynek álcázva. Majd elolvasom még, hátha felfogom, mert vannak benne igen jó mondatok.

A bejegyzés trackback címe:

https://akik-olvasnak.blog.hu/api/trackback/id/tr224551121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

trezeguet20 · http://wttj.blog.hu/ 2012.05.29. 20:40:21

Mostanában legendásakat alszom, egyik este kb, fél három körül - mer elegem volta Wappo-ból- felnyúltam sötétben a polca, hogy leveszem a GnR, a Metallica vagy a System könyvemet, elolvasom 7x is. Sikerült egy filókönyvet megfognom. Beleolvastam, egy darabig tetszett is a "jó ember" eszményének a boncolgatása, de aztán 15 perc múlva, úgy döntöttem, hogy Slash kokós-hernyós halui egy kicsit jobbak. Nem szabad filót olvasni. :)
süti beállítások módosítása