Tóth Krisztina Párducpompa című novelláskötetét anyu miatt olvastam, merthogy állítólag ez a szerző nagyon jól ír. Nosza, lássuk!

A kötet nagyon kortárs novellákat tartalmaz, egyik sem hosszabb öt oldalnál, és jó sok van belőlük egymás után válogatva. Ami csak azért baj, mert egyszerűen háromnál többet nem lehet együltő helyben elolvasni. Ugyanis mindegyik olyan, mint egy arculcsapás.

A mai magyar valóságot taglalja a szerző. Tűpontos, kegyetlen meglátásai vannak, és mindent le is ír – kíméletlen precizitással. A köcsög villamosvezetőtől kezdve, aki becsukja az ajtót az utas orra előtt ilyen „csakazértisdögöljmeg” virtuskodásból (lelki szegénységből), a gonosz tanárnőig, aki a rábízott gyerekekkel kegyetlenkedik. Aztán ott van a sok névtelen, kishatalmú, de azzal annál inkább visszaélő gondnok, házmester, szomszéd néni, hivatalnok stb., aki mind arra teszi fel az életét, hogy a másikkal kiszúrjon. A boldogtalan emberek, akik már azt is elfelejtették, hogy az ég kék, és képesek kiugrani az ablakon egy lakásfelvigyázás végén, mert úgy érzik, nincs tovább élet. És a mindennapi bosszantó egyének, mint a sorban üvöltöző egyén, akinek mindig sürgősebb a dolga, mint a többieknek és őt aztán ne tartsák fel, mert ő nem ér ám rá és feljelent mindenkit.

A kötet tehát egyszerre korlenyomat és kórkép. A valóságot mutatja, tagadhatatlan. Viszont annak egy jó nagy szelete hiányzik belőle.

A szerző ugyanis mintha mindenben csak a rosszat látná. Olyan nincs, hogy egy novella jól végződjön, vagy az emberi jóság mutatkozzon meg benne. Ha szerelem van, akkor az megcsalás. Ha valaki örül valaminek, akkor mindjárt eltapossák. Mintha direkt irtott volna ki minden emberit és szépet a szerző, hogy írmagjuk se maradjon. Csak azt nem értem, hogy miért.

Igen, amiket ír, azok valóságos dolgok. Csak nem minden ilyen fekete körülöttünk.

Vannak szép dolgok. Vannak jó emberek. Vannak kellemes történések. Vannak jó napok. Vannak dolgok, amikért érdemes élni.

Meg kell(ene) látni őket. Ennyi a titok.

A bejegyzés trackback címe:

https://akik-olvasnak.blog.hu/api/trackback/id/tr1913734648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása