a strandra jó lesz

2014.08.28. 18:52

Nyaralós könyvnek jó. Direkt angolul vettem meg, hogy lassabban olvassam, de hát így sem tart tulajdonképpen sokáig. Nehezítésül viszont lábjegyzet nélküli német szövegek is vannak benne, ami azért szerintem vicces, mert engem legalább tanítottak németül, de mondjuk a szerencsétlen amcsik mit szólnak hozzá? Karen Mack és Jennifer Kaufman Freud's Mistress című regénye nem rossz, de ahogy nagyon trendi cikkírók mostanában mondják, "a jó az nem ilyen". Romantikus lányregény, történelminek szánt háttérbe ágyazva, de semmi eget rengető. Nem kell tőle többet várni, mint ami.

A plot egy friss tudományos felfedezéssel alátámasztott botrány, amely szerint a derék Sigmund viszonyt folytatott a sógornőjével, felesége húgával. Nem szép dolog, de volt már ilyen a történelemben. Mivel a híres emberek magánélete valahogy mindig érdekesebb, mint a szomszéd nénié (bár van, akinek az is elég jó pletykára), ezért persze most ebből rögtön regényt kellett írni. A sztori persze néhány életrajzi adaton túlmenően fikció, hiszen a pár és aztán a család is igyekeztek eltemetni a viszony bizonyítékait. Más kérdés, hogy ha annyira alaposak, talán el kellett volna égetni a leveleket, nem pedig őrizgetni, de ez már csak az én gonoszságom.

Adott a szokásos történet: unalmas, kifulladó házasság, az asszony csak a gyerekekkel foglalkozik, a férjjel szinte nem is törődik, az se vele. Sem szex, sem érzelmi, sem intellektuális kötődés nincs köztük. Ebbe a miliőbe érkezik meg a hajadon hugica, akivel Freud előbb csak flörtöl, aztán persze jól összegabalyodnak. A nő persze szerelmes is lesz, mert lüke, de aztán minden rosszul végződik, mert a pasi egy tirpák. A csavar inkább az, hogy ezek után még további évtizedekig egy fedél alatt él az egész kis kompánia, férj, feleség, volt szerető, gyerekek! Durva. Az pedig soha nem derül ki teljes bizonyossággal, hogy a feleség tudott-e a dologról vagy sem. (A fickó többi nőjéről tudott, ez kiderült, de azért az mégiscsak más, ha a saját tesóddal szarvaznak fel. Azt biztos nem vette volna olyan félvállról, mint a többieket. Szerintem.)

A német kitételektől eltekintve amúgy a regény olvasmányos, bele lehet feledkezni, de szellemileg nem egy nagy kihívás. Azt hiszem, keresek valami bonyolultabb cuccot, mert ez nagyon "nyári olvasmány" volt.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://akik-olvasnak.blog.hu/api/trackback/id/tr336646103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása