beteg angol utópia

2014.07.29. 19:29

Kazuo Ishiguróra mindig lehet számítani, ha elgondolkodtató könyvet kell írni. A "Ne engedj el" is remek könyv lett. Nem olvasnám strandon, de egyébként jó.

A sztorit a klónozás ihlette, de az író egészen durván gondolta tovább a témát. Itt ugyanis arról van szó, hogy emberi klónokat hoznak létre kizárólag azért, hogy felnőve szervdonorként szolgáljanak, majd ha már kivették az összes használható szervüket, szépen elhalálozzanak. Mindezt a TB keretében, jól szervezett rendszerben. Kiszámítottan. Precízen. A "klónok" persze teljesen embergyerekek, akiket elzárva nevelnek, tanítanak, és nem is titkolják előttük, hogy miért "hozták őket létre" és mi a feladatuk az életben. Nincs is lázongás vagy ilyesmi, mindenki szépen elfogadja a sorsát. Szabálytisztelő módon mennek a kórháznak nevezett vágóhídra.

A könyv három ilyen "klón" életét követi, Ruth, Tommy és Kathy életébe nyerünk bepillantást, illetve az életük felvillanó fejezeteibe, mert a könyv szerkezete elég csapongó, néha ki-kimaradnak dolgok, eltelnek évek stb. Utólag rekonstruálódik persze minden, de nagyon lassan, és nagyon figyelni kell, hogy le ne maradjunk apró részletekről. A sztori lassan folydogál, de ahogy a végére összeáll minden apróság egy ilyen jól szervezett ember- és halálgyárrá, az valami félelmetes. Mert hát hiába mondják, hogy a "klónok" azok csak élő szervraktárak, amelyek várják, hogy kipakolják belőlük a húst, valójában azért nagyon is emberek, akik gondolkodnak, éreznek, vágyaik és terveik vannak, és persze lelkük. Amit a rendszer fenntartói elvitatnak tőlük, mert csak így lehet megőrizni azt a kényelmes helyzetet, hogy minden betegség "gyógyítható", mert ha valami gond van, csak hopp, szerzünk egy donort, akiből kipakoljuk a megfelelő cuccokat a betegbe és minden OK. A "klónok" nem számítanak embernek. A következő az lesz, hogy akkor az emberek sem számítanak embernek?

Nagyon elgondolkodtató könyv, nem csak orvosi etika szeminaristáknak, hanem mindenki másnak is ajánlott. Aki pedig nem akar olvasni, az nézze meg filmen, mert ott még könnyfakasztóbb.

A bejegyzés trackback címe:

https://akik-olvasnak.blog.hu/api/trackback/id/tr316557567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása