Lehet benne valami, hogy más kontinenseken másmilyen hangon írnak az írók, én legalábbis ezt éreztem, amikor megint belebotlottam egy dél-amerikai író, az általam még soha nem hallott nevű, bár amúgy elismert César_Aira Epizód egy vándorfestő életéből (Un episodio en la vida del pintor viajero) c. művébe. Az egész könyv kb. száz oldal, pici kötet, szinte elbújt az Alexandra könyvhalmai között, szerintem csak azért találtam meg, mert egy erdőrészlet van az elején, és hát... rááll a szemem, vagy mi a szösz. :)

A sztori tartja magát a címhez, lassú poroszkálás egy epizód körül, ami a főhőssel történik. Két német festő, Johann_Moritz_Rugendas és barátja, Krause dél-amerikai bolyongása, avagy művészi tanulmányútja során történnek az események. Rugendas a tehetségesebb, több generációnyi festő leszármazottja, és egy konkrét irányzat, a fiziognomikus festészet gyakorlati művelőjeként szemléli és festi a tájat. Barátja, Krause nem annyira tehetséges, viszont mindig mellette van, és számíthatnak egymásra egy olyan környezetben, amely egyszerű, más nyelven beszélő és más szokásokat követő emberekkel benépesített.

Az "akció" síkján tehát annyi történik, hogy ők vándorolnak egyik hegytől a másikig, egyik pusztáról a másikra, mígnem egyszer viharba keverednek, Rugendasba belecsap a villám, majd ijedt lovának kengyelébe akadva egy egész éjszakát "tölt azzal", hogy a lova vonszolja a pusztában, ami nyilván nem tett jót nek. Olyannyira összetörik az arca, hogy szinte szörnyként kezd utána magára tekinteni, a fájdalom ellen pedig komolyan kábszerezni kezd, és olyan morfinista lesz, hogy jobban se kell.

Viszont különös módon sem a baleset, sem a függőség nem befolyásolja a művészetét, továbbra is fest, csak éppen időnként rohamai vannak, néha orvosi ellátásra szorul, annyira rosszul van, egyszóval barátja helyzete nem könnyű, merthogy neki kell megszerveznie az utazgatásokat meg az ellátást, és ez nem éppen egyszerű - főleg nem a puszta kellős közepén. Rugendas időnkénti lázas tenniakarása a végén odáig fajul, hogy egy ízben, amikor az épp szállásukul szolgáló települést indián támadás éri, kilovagolnak, hogy Rugendas "festeni" tudjon, azaz vázlatokat készítsen a támadásról. (Ebben mondjuk lehetett hatása a híres csataképfestő ősének is... a hülyeség öröklődik.)

Egyszóval az akció síkján nem nagyon történnek dolgok, ahhoz képest, hogy száz oldalon át tart az elbeszélés. Akkor hát miről is szól a könyv?

Életrajzi bevezető után filozófiai eszmefuttatások következnek, kitérőkkel a természetrajz és a művészettörténet irányába, a könyv néhol humoros néprajz, néhol "simán" szépirodalom. Lehetetlen leírni, mennyi minden.

Mindenekelőtt pedig személyes hangvételű narrációja a festő utazásának, mintha Aire Rugendasnak az a barátja lenne, aki jól ismeri, és elmeséli a történetet, jóllehet, ő maga nem volt ott, amikor az megtörtént. Persze tudjuk, hogy mindezt Rugendas levelezése alapján hozta össze, de aki pusztán levelek köré ilyen sztorit tud kerekíteni, az igazán nem semmi író. Végig lágyan hömpölyög a történet, nincsenek fennakadások, mindvégig érdekesen és humorosan szól az olvasóhoz, lehetetlen letenni, teljesen beszippantja az embert. Csak ajánlani tudom, olvassátok el! :)

Kedvenc mondatok:

A hazugságról:

"Ha alapvetően ugyanannyi munkába kerül igazat mondani, mint hazudni, akkor miért ne mondjunk igazat, elhallgatások és kétértelmű kijelentések nélkül?"

A művészről:

"A művész, amennyiben művész, nyugodtan lehet halott."

A nézőpontok relativitásáról:

"Miután három héten át a hepehupák nélküli puszta síkság képét szívták magukba, a tény, hogy kiderült, a sík valami gyökeresen más, igazi kihívást jelentett a képzeletüknek. Azt vették ki hát e föld szülöttjének lenéző megjegyzéseiből, hogy ez az útszakasz szerinte elég "dimbes-dombos". Rájuk inkább olyan benyomást tett, mint egy simára csiszolt asztallap, csendes víztükör, jól kifeszített föld-lepedő. De ha egy kicsit megerőltették a képzeletüket, most, hogy figyelmeztették őket, belátták, meglehet, nem ez a helyzet."

A bejegyzés trackback címe:

https://akik-olvasnak.blog.hu/api/trackback/id/tr962755548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása